Folytatjuk legszakmaibb rovatunkat, melyben amolyan toplistás formában barangolunk a James Bond Univerzumban, egészen a Spectre premierjéig. Most jöjjenek az autók.

 

5. Aston Martin DB5 (Goldfinger, 1964)

Az Aston. Csak így. Van kérdésed? Ja hogy miért csak az ötödik a listán? Várjál csak a végéig ! A legendás autó, amely lefektette a széria egyik alapmotívumát, a Goldfingerben debütált, és azután jópárszor feltűnt. Az igazi klasszikus kémkocsi. Golyóálló, radar, váltható rendszámtábla, katapultülés, beépített kis gépfegyver. Kell-e folytatni?

4. BMW Z3 (Goldeneye, 1995)

A BMW az a tipikus autó a szériában, amely szerintem soha az életbe nem került volna bele, hogy ha nem történik meg 2 dolog: nem érkezik Pierce Brosnan újhullámos macsó lendülettel, ami valami olyan verdát követel ami felpezsdíti a szériát. A másik pedig? Ha nem fizettek volna érte rekordgázsit. Ettől marad emlékezetes leginkább. De amúgy jól is néz ki.

3. Aston Martin V8 ( The Living Daylights, 1987)

Ez az Aston már nem az az Aston. Ez bizony a DB 5 "gonosz ikertestvére": olyan szinten van felspécizve, hogy még a tesó is irigy lesz. Megvan még az az emlékezetes üldözéses jelenet a jégen? A keréktárcsák? Az a hihetetlenül erős megjelenés? A már-már Batman-referencia lángcsóváról pedig ne is beszéljünk, örök klasszikus, csak azt bánom hogy ilyen keveset szerepelt a vásznon.

2. Lotus Esprit ( The Spy Who Loved Me, 1977)

Meglepődtél? Ez a legjobb autó a szériában, amely egyben hajó is. Mit hajó, tengeralattjáró! De komolyan ez maga a stílus, maga az elegancia. Sőt egyszerre poén is.  Persze ez a csoda egy olyan embert követel aki ugyanolyan hóbortos, mint a saját autója: Roger Moore-t. Ilyen lehet az, amikor ember és gép egymásra talál.

1. Aston Martin DB5 (Skyfall, 2012)

Mi? Hogy? De hát már volt egyszer, mondod te a monitor előtt ülve. Persze, volt már, és a filmekben is rengetegszer. De itt a legjobb az első feltűnése óta, ezért muszáj volt betenni mégegyszer, az őt megillető helyre: az elsőre. Amikor a legenda újjáéled, amikor a korszakok találkoznak és eggyéolvadnak. Amikor érzed, hogy egy nagyobb dolog részese vagy, amely nagy becsben tart valami nagyszerűt. Ez a Skyfall.