Halloween idején, és még kicsit utána is, mikor az ember meglátja ezt a rengeteg tököt - amelyek néha elég félelmetesek tudnak lenni -mellékelve a rengeteg zombival vagy egyéb félelmetes entitásnak öltözött sráccal és lánnyal, gyakran mélázhat el a túlvilággal kapcsolatos dolgokon, vagy éppen a paranormális jelenségeken. Valószínűleg ezt lovagolta meg 1992-ben a világ talán legismertebb tv adója, a BBC egy hatalmas átveréssel.

 

1992. Október 31., Halloween este. A BBC angol televízió bejelentkezik a Ghostwatch-al, melyet a csatorna saját gyártású sorozatának aposztrofálva egy kísértetsztorinak szeretne utánajárni. Londonban egy kertvárosi közegben a helyszíni beszámolók alapján "valami"(kvázi egy szellem) terrorizál egy békés, 3 tagú családot. Anyuci, kis lány, nagyobb lány, később mindenki aktív szereplő lesz, főleg az ő beszámolójukból ismerjük meg az eddig történteket. Szokatlan zajokat hallanak, furcsa alakokat látnak, szóval a szokásos szellemes humbug.

A körítés csakugyan profi, mintha egy szokványos BBC tudósítást néznénk: a stúdióban ott van Michael Parkinson, a csatorna legendája, aki egy paranormális szakértővel beszélget, akivel eközben a nézők telefonhívására válaszolnak, és a műsor elején a házhoz érkező, végig a helyszínről tudósító stáb munkáját is figyelemmel kísérik. Mindezeket a kézikamerás felvételeket mi is láthatjuk.Parkinson és a stáb jó része persze szinte mindvégig szkeptikus, néhány egyéb megszólított szakértővel jókat is nevetnek az egész kezdő szituáción.

Fokozatosan emelkedik a para. Hamarosan kiderül, hogy "Pipes" ( a lányok szerint ez a szellem neve) nem szeretne nyugodt, eseménytelen éjszakát a tévéseknek. Elkezdik hallani az óminózus hangokat, és hát...hamarosan kitör a pánik, eluralkodik a káosz mind a helyszínen, mind pedig a stúdióban.

Nem szeretném a végét lelőni, a lényeg hogy egy nagyon jó ál-dokut készített az angol királyi televízió. Nyilván utólag, és főleg nem a tv-ben nézve veszít a "realitás-faktorból", és néhány helyen bizony kilóg a lóláb, de elhiszem, hogy eme kis átverést akkoriban a Ködös Albionban bizony sokan benézték: rengeteg zaklatott hangvételű telefonhívást, jajveszékelést, és ha hinni lehet egyes forrásoknak, sajnos bizony öngyilkosságot is előidézett ez az esti műsor.

Mindent összevetve azonban mindenkinek tudom ajánlani hogy nézze meg - persze főleg azoknak, akik szeretik a hoaxokat és a szellemtörténeteket.