…sajnos. Mert talán mindegyik lent bemutatott listán szereplő dolog megérdemelné az elismerést, ha nem nyomná vagy nyomta volna ennyire erőltetetten magát. Méghozzá sokszor, érdemi tartalom nélkül. És ez már nem a szórakoztatást képviseli, ez már a nagybetűs hakni – ha ebből a zavaros bevezetésből még nem lenne számotokra egyértelmű a cikk tartalma, inkább kezdjük el listánkat.

 

5. Rémálom az Elm utcában

Emlékeztek még Freddy Krugerre? Ugyértem a Rémálom az Elm utcában slasher első részének tényleg rémisztő alakjára? Akitől még tényleg féltél? Nos, ezt hamar elfelejthetted, ugyanis a folytatások teljesen kiherélték a pénzéhség reményében. Nemhiába kapálózott szegény nemrég megboldogult Wes Craven, a karakter kitalálója, hogy ne készítsék el a folytatást. Erőltetett eredet-történet kitalálás, poénkodó, harsány Freddy, és ezt 5 részen keresztül…és még Craven tényleg eredeti ötletén alapuló hetedik (?) részét szólták le legjobban…A színtisztán hakni Freddy vs. Jasonről pedig inkább ne is beszéljünk. Sajnos azonban Freddy csak egy példa a horror ikonok elhasználásának, szinte bárkit betehettem volna ide.

4. De tényleg, tegyétek már le azt a roh@dt kamerát

 A kézikamerás filmek. Na igen. Valaki vagy nagyon szereti, vagy nagyon utálja őket. Talán mindkettőt meg lehet érteni. Elismerem, a Blair Witch Project nekem is tetszett, sőt még a REC első része is, és ezen kivűl még kb. 2-3 alkotás, de könyörgöm…kedves közönségszerető ( ?) filmkészítők…pihentessétek a formulát egy ideig, mert kezd megkopni, méghozzá elég erősen. Tudom hogy olcsó, és ezért bárki készíthet ilyet, de majdnem mindegyik ugyan azoktól a hibáktól hemzseg, mindenki belerakja a saját agymenését. Unalmas, a feszültség teljes hiánya, néhány jó ötlet alapján kihagyott ziccerek, és azok a rángatások…Tudjátok miről beszélek, ha meg nem nézzétek meg a nemrég még a mozikba is küldött Akasztófát. Vagy inkább ne.

3. Feláldozhatók

 A tesztoszteron áztatta macsó ’80-as évekbeli akcióhősök és filmek már a ’90-es években kifújtak. Bármennyire is nagy a nosztaliga-faktor ahogy ezen alkotások közül visszanézünk párat, de be kell látni. Mindenesetre érdekes alkotás volt az első Feláldozhatók, amelyben Stallone összeseperte a régi akcióhősöket egy utolsó nagy bulira. Bevallom, én élveztem. Csakhogy nem ez volt az utolsó. Azóta még volt kettő. És ez már inkább kínos. Miért ? Mert ezt már nem veszi fel a nosztaliga-vasút, inkább átdobja  a hakni-vonatra, és röhög egyet rajta. Nem tudja kinek szóljon, mit tegyen bele, valami meg azért lehetne már benne ami filmként is elviszi…Ráadásul a régi, amúgy tényleg jó filmekből benyögött egysorosok újbóli benyögése már inkább komikus és erőltetett, mintsem egy jó hangulatú múltidézés. Itt kéne abbahagyni…

2. David Hasselhoff

 Azért választottam Davidet a kifejezetten jó ezüstérmes pozícióra, mert egyszerűen ő maga a nagybetűs Hakni: miután a sikeres sorozatai véget értek vagy kifújtak ( Knight Rider, Baywatch), nekiállt valamit letenni a zeneiparban. Még a berlini fal leomlásakor is fellépett! Hatalmas figura! Most már túlvan a hatvanadik X-en is, de már 3 filmben is eljátszhatta saját magát ( Piranha 3DD és hasonló szörnyűségek), koncertezik, sőt az idei nyár egyik bombájához, a Kickstarteres Kung Fury-hoz is ő szerezte a zenét… de hát ki más, mint Hasselhoff, aki a legjobban megtestesíti a retrót?

1. Power Rangers

Nem erre számítottál? Na de mégis…ha belegondolsz nem kell ezt indokolni. Jelenleg több mint 20 évados sorozat, több önálló mozifilm, dinók, megaszörnyek, Haim Saban, boszorkányok, kőbányák, teátrális harci jelenetek, a keleti és a nyugati kultúra találkozása ( a lenyúlás miatt), latexba bújt, színes, játékpisztolyos srácok ( és lányok), kalózok, idegbaj…Turbócsapat ( a magyar forgalmazó fantasztikus volt), Atomcsapat ( ez sem különb). Zseniális, hogy ennyi ideig a képernyőn – szerencsére főleg csak a tv-képernyőn – lehetett ez a formáció. Ja hogy 2017-ben jön a reboot mozifilm? Várjuk !